Thomas Cook, wie volgt?

Maak een digitaal rondje langs de velden van adviesbureaus en digital agencies en het gaat steevast over digitale transformatie. Ik snap de achterliggende gedachte. De wereld is aan het veranderen en alles en iedereen gaat online. Of je het nou leuk vind of niet, als organisatie zul je daarin mee moeten. Doe je dat niet dan ben je de volgende in het rijtje van V&D,  Intertoys, Coolcat en Thomas Cook.

Een gedaanteverandering

Wat ik mij echter afvraag is waarom er ooit is gekozen voor het woord transformatie. Voor de gemiddelde ondernemer (en ik heb het niet over een reus zoals Philips) is dat nogal wat. Een digitale transformatie betekend immers dat je volledig gaat veranderen. Een blik in de DikkeVan Dale laat dit zien:

trans·for·ma·tie (de; v; meervoud: transformaties) 1. omvorming, gedaanteverandering

Een gedaanteverandering… Kortom, als je er aan begint ben je na afloop onherkenbaar.

Ook de kleine ondernemer moet iets

Ik heb in de afgelopen periode diverse DGA’s in het MKB (met de nadruk op K) gesproken. De meesten daarvan beseffen zich maar al te goed dat ze iets moeten. Ze zitten echter stuk voor stuk aan te hikken tegen datgene wat de markt dicteert: volledig veranderen. Niet zo vreemd, want datgene wat ze nu hebben is het resultaat van soms tientallen jaren noeste arbeid. Al die arbeid (vaak gecombineerd met bloed, zweet en tranen) hebben zijn/haar bedrijf gemaakt tot wat het nu is. En ze zijn er apetrots op.

Rustig aan!

Op een gedaanteverandering zit men gewoonweg niet te wachten. Daar zit te veel voor in de weg: trots, onvoldoende financiële middelen, en vooral een gebrek aan tijd. Los daarvan, en dat is misschien nog veel belangrijker, het hoeft niet per se. Digitalisering kan best in gedeeltes. Niet alles overhoop halen en er een totaal nieuw bedrijf van maken. Cultuur en identiteit kunnen prima behouden blijven. De propositie en bepaalde processen kunnen geleidelijk aan toegespitst worden op een online variant. Dit bracht mij op een andere insteek:

tran·si·tie (de; v; meervoud: transities) 1. overgang, verandering

Het is met name het woord ‘overgang’ in de definitie van transitie wat het verschil maakt. Een overgang is een stuk minder rigoureus. Het zegt iets over het tempo waarop de verandering plaats vind: geleidelijk. Alles bij elkaar, in mijn optiek, een veel sympathieker woord.

Vandaag is de dag

Na tientallen jaren van aaneengesloten dienstverbanden was het tijd voor het ultieme avontuur. Zelf ondernemer worden in plaats voor er voor te werken. Met mijn bedrijf GreenVillage help ik ondernemers met hun digitale uitdagingen. En het mag duidelijk zijn dat ik daarbij alles respecteer wat zij tot nu toe hebben opgebouwd. Stap voor stap, in goed overleg, en zonder al te rigoureuze aanpassingen de ‘transitie’ maken naar een modern bedrijf. De commerciële ervaring die ik in de afgelopen decennia heb opgebouwd komt daarbij goed van pas. Uiteindelijk wil iedereen brood op de plank. Meer informatie? Je bent er maar een paar klikken van verwijderd.